Neerkouter kweekt en verkoopt eigen hoevevlees: ‘We hebben het volledige circuit in eigen handen’

Hun hart klopt voor de beenhouwerswereld, waar ze elkaar ook leerden kennen. Vijftien jaar geleden sloeg de vonk over tussen slager Jurgen en verkoopster Evelien. Intussen runnen ze een gezin met twee kindjes, een eigen boerderij én een marktwagen.

Hun specialiteit: 100% natuurlijk hoevevlees van eigen kweek. “Ik weet perfect wat ik verkoop”, zegt Jurgen trots, “we hebben het volledige circuit in eigen handen: van geboorte tot slacht.”

Zijn ouders zetten een eigen vleesveebedrijf op poten in Sint-Niklaas. Met veel liefde en kennis van zaken nam gediplomeerd slager Jurgen de ouderlijke boerderij over. Omdat hij zijn lokaal gekweekte vlees graag zelf wilde verkopen, stelde hij zijn vrouw Evelien voor om te investeren in een marktwagen. Ze zei volmondig ja. De rest is geschiedenis, met veel toekomst.

‘Er mag al eens gelachen worden’

Jurgen en Evelien houden van de sfeer op de markt. “Het is een andere beleving. Oké, het is vroeg opstaan maar dat is een kwestie van ingesteldheid. We zouden niet terugwillen naar een winkel, wat trouwens toch onmogelijk te combineren valt met de boerderij. Op de markt hangt er een vrijere, lossere sfeer. We zien wekelijks dezelfde klanten: ze hebben vaak meer tijd voor een vriendelijk babbeltje en er mag al eens gelachen worden. Het is ook leuk dat je continu bezig bent, want je ziet veel volk op een korte periode.”

Verkocht aan de markt

Aan sommige marktkramen staat weinig volk, hoewel Hoevevlees Neerkouter niet kan klagen. “We zijn altijd met drie à vier man aan het bestellen.” Op de vraag hoe dat komt, antwoordt Jurgen bescheiden: “Mensen kunnen onze kwaliteit blijkbaar smaken. We horen vaak complimentjes zoals ‘Het was heel goede steak vorige keer, zo mag je mij weer een geven’. Klanten weten wie we zijn en appreciëren het rechtstreekse contact. We verkopen ons eigen vlees en kunnen dus perfect antwoorden op alle vragen.”

enter image description here

Met liefde voor de stal én de stiel

Wat Neerkouter onderscheidt van de concurrentie? “Omdat we zelf ons vlees kweken hebben we de volledige cyclus in handen. Ik weet perfect hoe onze dieren zijn grootgebracht: in open stallen op stro, met ruwvoeder van eigen teelt, zonder antibiotica, hormonen of andere groeibevorderaars. Onze dieren krijgen de beste zorgen op de boerderij, op het marktkraam werken we dan weer met veel liefde voor het beenhouwersvak – we verwerken al onze dieren zelf.”

Goed gevulde dagen en weken

Ze draaien al vier jaar mee op de Waaslandse markten, vier dagen in de week. Daarnaast doen ze wekelijks een thuisverkoopdag in Sint-Niklaas, waar je ook de boerderij kan bezichtigen die ze samen bloeiend houden. “Onze wekker loopt af om 2.15 uur. Dan maken we alle gehaktbreidingen en vullen de toonbank met verse producten. Tegen 6 uur staan we op de markt, waar de eerste klanten langskomen om 6.15 uur. Rond de middag ruimen we een deel op ter plaatse, de rest gebeurt als we thuiskomen rond 13.30 uur. Dan starten we aan de voorbereidingen voor de dag nadien en rond 17 uur zijn we klaar.”

Prijs-kwaliteit geeft de doorslag

“Mensen willen kwaliteit voor hun geld. Als je overdrijft met de prijs wreekt hem dat op de verkoop”, weet Jurgen. En dat geldt ook voor de weegschalen waarmee hij – en veel andere marktkramers – werken. “Toen we aan het kijken waren om nieuwe weegschalen te kopen, merkten we een grote kloof in prijs tussen verschillende merken. Naast de prijs, waren het ook onze collega-marktkramers die ons overtuigden om te kiezen voor DIBAL. Ze vertelden dat je altijd rechtstreeks iemand te pakken krijgt en dat je snel geholpen bent.”

> “Onze collega-marktkramers overtuigden ons om te kiezen voor DIBAL. Ze vertelden dat je altijd rechtstreeks iemand te pakken krijgt en dat je snel geholpen bent."

Intussen bevestigt Jurgen dat graag: “We zijn heel tevreden van de service. Ook van de DIBAL-weegschalen trouwens: drie touchscreens met kolom waarmee we zowel tickets als labels kunnen printen. Nu krijgen onze klanten een infolabeltje mee op hun pakje vlees waardoor ze niet alles moeten opendoen om te weten wat erin zit. De datum van verpakking staat er ook op, wat handig is als je het vlees wil bewaren in de ijskast of diepvries.”

Dubbel comfort

Meer comfort dus met de nieuwe weegschalen, zowel voor de verkopers als voor de klanten. En zo is iedereen tevreden.

enter image description here

Meer informatie

Heb jij ook interesse om te verschijnen in onze klantenrubriek? Graag (het kost je alleen wat tijd)! Stuur een mailtje naar info@dibal.be met jouw gegevens (naam, beroep, telefoonnummer, e-mail). Dan contacteren wij jou voor een kort interview en wat foto’s.