Wanneer moet ik mijn weegtoestel (her)ijken?

Net als je auto moet je weegschaal om de zoveel tijd worden ‘gekeurd’. Dit noemen we ijken of herijken. Wie producten afweegt en afrekent op basis van gewicht is wettelijk verplicht om te werken met een geijkt weegsysteem.

Dat geldt ook voor weegschalen die worden gebruikt om medicatie te maken en om patiënten te wegen voor observatie, diagnose en medische behandeling. Elke 4 jaar moet je een herijk laten doen door een erkende keuringsinstelling.

Waarom moet mijn weegschaal worden geijkt?

De Belgische wet verplicht je om toestellen voor handel en medische doeleinden om de 4 jaar te laten ijken: zie Koninklijk besluit betreffende de niet-automatische weeginstrumenten (12 april 2016) en de Europese richtlijn voor niet-geautomatiseerde weegtoestellen (90/384/EEG).

Een ijking bevestigt dat jouw toestel correct en betrouwbaar weegt. Niet-geijkte toestellen kunnen afwijkingen vertonen, waardoor klanten bijvoorbeeld te veel of te weinig betalen voor jouw product.

Wie moet zijn weegschaal laten ijken?

Alle handelaars die producten verkopen per gewicht aan particulieren of bedrijven. Denk aan marktkramers, slagers, bakkers, pralinewinkels, voedingsindustrie, enz.

Maar ook bedrijven die chemische stoffen en wegingen bereiden in de medische sector zoals apothekers, labo’s, ziekenhuizen, enz. Of andere instellingen die beroepsmatig weegtoestellen gebruiken zoals douane en politie.

Hoe weet je of jouw weegtoestel is geijkt?

Bij nieuwe toestellen (onder de 4 jaar)

Heb je een nieuw toestel (onder de vier jaar oud)? Zoek naar het identificatieplaatje (M-sticker): daarop staat onder meer een M (van Metrology), een CE-label, een serienummer (S/N) en een productiedatum (bijv. 15, wat betekent dat de weegschaal is gemaakt in 2015).

De M staat in een wit kader (of in een groen vierkant bij weegschalen ouder dan 2017) vergezeld van 2 cijfers, namelijk het bouwjaar van de weegschaal. Je toestel is in orde zolang er niet meer dan vier jaar is verstreken na dit jaartal.

Bij oudere weegschalen (boven de 4 jaar)

Oudere weegschalen of tweedehandstoestellen (ouder dan vier jaar) moeten zijn voorzien van een geldig Herijk-vignet (een groene herijksticker). Ook hier vind je een (maand en) jaartal dat niet langer dan 4 jaar mag zijn verstreken.

Geen identificatieplaatje of groene herijksticker

Zie je nergens een identificatieplaatje of groene herijksticker? Dan is jouw weegschaal wettelijk niet in orde en riskeer je een stevige boete. Ook afgekeurde weegschalen (met een rode herijksticker) moeten opnieuw worden geijkt.

Een afkeurvignet (rode herijksticker) betekent dat jouw weegschaal niet voldoet aan de normen en je ze dus niet meer mag gebruiken. Contacteer in dat geval een technieker om jouw toestel te herstellen en laat de ijkmeester na reparatie opnieuw langskomen. Om afkeuring te voorkomen, draag je best zorg voor je weegschaal en identificatieplaatje.

Wanneer moet ik mijn weegschaal laten ijken?

De eerste vier jaar hoef je jouw toestel niet te laten ijken, tenzij je een tweedehandsmodel kocht (meer uitleg hierboven onder ‘Hoe weet je of jouw toestel is geijkt’).

Nadien moet je jouw weegschaal om de 4 jaar laten herijken door een erkende instantie, zoals Elektronic Service DIBAL België. Staat er bijvoorbeeld 18 op je identificatieplaatje/M-sticker (in het geval van een nieuwe weegschaal) of op jouw groene herijksticker (in het geval van een oudere weegschaal)? Dan moet je een herijk plannen in 2022: vier jaar na de laatste ijkdatum.

Bij een geslaagde herijk krijgt jouw weegtoestel een groen ‘Herijk’-vignet (sticker). Daarop staat het jaar en de maand waarop het toestel is herijkt. Tel daar vier jaar bij en je weet wanneer de volgende herijk moet gebeuren – de laatste stickerversies vermelden zelf wanneer een herijk nodig is.

Laat je een herijk uitvoeren door onze ijkmeesters, Guus of Eric? Dan proberen zij de herijkdeadline mee voor jou in de gaten te houden.

Bij wie kan ik terecht voor een ijking of herijk?

Voor een controle moet je een afspraak maken bij een erkende keuringsinstelling. Elektronic Service DIBAL staat in de officiële lijst van erkende keuringsinstellingen van niet-automatische weeginstrumenten.

Contacteer onze ijkmeesters Guus of Eric via 09 369 90 45 of info@dibal.be. Zij controleren toestellen van 0,01 gram tot en met 150 kilo.

Wat doet een erkend ijkmeester precies?

Aan de hand van geijkte gewichten controleert de ijker of jouw toestel correct weegt. Daarvan maakt hij een verslag voor de FOD Economie, zodat je wettelijk in orde bent. Hij kleeft ook een officieel herijkvignet op je weegtoestel, met het jaar en de maand van herijk. Lees hier alle details van de uitgevoerde ijkproeven.

Soms komt de Belgische Staat jouw weegschaal controleren. Als jouw toestel een geldige M-sticker of herijksticker heeft (als officieel ijkbewijs) ben je wettelijk in orde. Is dit niet het geval, dan volgen er sancties: van een eenmalige waarschuwing tot een geldboete per toestel.

Hoeveel kost zo’n (her)ijk?

De prijzen verschillen per ijkinstelling. Bij Elektronic Service DIBAL betaal je deze prijzen (voor weegschalen tot 30 kilo, klasse III):

  • Herijk op ons kantoor (Warandelaan 6, 9230 Wetteren): 85 euro per toestel (excl. btw)
  • Herijk op verplaatsing, DIBAL weegschalen (bij de klant): 100 euro voor het 1e toestel, 95 voor het 2e toestel, 90 voor het 3e toestel en 85 vanaf het 4e toestel (excl. btw)
  • Herijk op verplaatsing, andere merken (bij de klant): 150 euro voor het 1e toestel, 85 voor ieder volgend toestel (excl. btw)

Afhankelijk van hoe ver we ons moeten verplaatsen, komt er eventueel een kleine transportkost bij (deze valt weg als je niet ver woont of als we in de buurt moeten zijn). Is er ook een afronding nodig, nu de kleine roste eurocentjes verdwijnen? Die doen wij er gratis bij.

Hoe snel kan een herijk gebeuren (al dan niet na een afkeuring)?

Kreeg je al controle? Of ben je (bijna) te laat voor herijk? Leg zo snel mogelijk een afspraak vast met een van onze ijkmeesters, Guus of Eric: bel 09 369 90 45 of mail info@dibal.be. Zij komen normaal binnen de maand langs – afhankelijk van hoe druk hun agenda is en hoe ver de verplaatsing.

Plan je geen herijk, dan riskeer je een stevige geldboete. De Belgische Staat geeft per btw-nummer eenmalig een verwittiging, daarna volgt een sanctie. Het komt er dus op neer om op tijd te bellen of mailen voor een ijkafspraak.

Contacteer ons voor (her)ijk