Zo onderhoud je best jouw DIBAL-weegschaal (waardoor ze langer meegaat)

Je weegschaal is onmisbaar voor je zaak – en ze kost ook wel wat geld. Hoe langer ze meegaat, hoe beter voor jou. Goed nieuws: je kan daar grotendeels zelf voor zorgen. Door ze goed te (laten) onderhouden en te zorgen dat er geen cruciale onderdelen kapot gaan.

Goed nieuws: je kan daar grotendeels zelf voor zorgen. Door ze goed te (laten) onderhouden en te zorgen dat er geen cruciale onderdelen kapot gaan. We lijsten hieronder een aantal problemen op waarmee onze klanten soms te maken krijgen. Je leest ook hoe je ze behandelt of voorkomt.

Er zit papier vast in de printer

Als jouw label- of papierrol niet goed in de printer zit, kan ze vastlopen bij het printen.

  • Niet doen:

Gebruik nooit een mes of ander metalen voorwerp om het vastgelopen papier los te maken. Ook niet om stukjes label af te krabben die aan de printer plakken. Dit kan de printkop onherstelbaar beschadigen of kortsluiting veroorzaken.

  • Wel doen:

Trek de rol voorzichtig terug uit de printer, misschien komt het vastgelopen papier vanzelf mee. Blijft er nog iets zitten? Pruts het er zachtjes uit of krab het voorzichtig weg met ‘zacht’ materiaal zoals hout (tandenstoker, satéstokje, enz.) en plastic (mes, prikker, enz.) of met je vingernagel.

Er hangt plaksel van de labels op de printer

Wie labels print, krijgt soms te maken met een printer waaraan lijm of stukjes klever blijven plakken.

  • Niet doen:

o Krab de lijm of klevers er nooit af met een mes of ander metaal. Zo kan je de printkop beschadigen, waardoor de printer kapotgaat en moet worden vervangen.

o Verwijder lijm nooit met dissolvant, want dat beschadigt ook het plastic van je printer. Gebruik ook geen water om het plaksel weg te wassen: dat kan je elektronica om zeep helpen.

  • Wel doen:

o Krab de lijm of klevers weg met zacht materiaal zoals hout, plastic of je vingernagel.

o Haal de lijm weg met een klein beetje alcohol, ethanol of wasbenzine (aangebracht op een doekje of oorstokje).

o Controleer het hele traject waarlangs de klevers lopen: van de rol tot de printkop en de drager die naar binnen gaat.

Er staat een streep op het ticket of de labels

Verschijnt er een streep op je ticket of label? Ook dan kan het helpen om de printer voorzichtig schoon te maken met wat wasbenzine, ethanol of alcohol (op een doekje of oorstokje). Al kan het ook slijtage zijn. Contacteer ons als het probleem niet opgelost geraakt: info@dibal.be of 093699045.

Er is saus, water of vet gemorst op de weegschaal

Je kan altijd iets op je weegschaal morsen bij het inscheppen of afwegen van producten. Een ongeluk is snel gebeurd ... probeer het even snel weer op te kuisen, zeker als het vuil vloeibaar is (en dus in je elektronica kan lopen).

  • Niet doen:

Spoel je weegschaal niet overvloedig met water of, nog slechter, met een waterslang of hogedrukspuit.

  • Wel doen:

Neem een vochtige doek (waaruit geen water meer drupt) met wat schoonmaakmiddel om het vuil weg te wrijven. Spoel uit, wring droog en herhaal tot je weegtoestel weer proper is.

De kabel is kapot

Vooral marktkramers krijgen te maken met kapotte kabels: zij moeten bijna dagelijks alles opzetten en afruimen, wat ook doorweegt op de kabels.

  • Niet doen:

Trek je kabel niet uit aan het snoer, wel aan het verstevigde uiteinde. Plaats geen zwaar materiaal op je kabel, leg hem niet tussen deuren of scharnieren, snijd er niet (per ongeluk) in.

  • Wel doen:

Rol of berg je kabels mooi en droog op. En voorzie een aantal reservekabels, dit bespaart je veel zorgen en kost bijna niets (7,5 euro per kabel).

Het voordeel bij ons: wij voorzien een draadloze verbinding tussen jouw DIBAL-weegschalen (master & slaves). Hierdoor heb je geen kabels meer nodig, behalve dan de kabel naar je stopcontact (tenzij je werkt met een weegschaal met een interne batterij).

Het identificatieplaatje is weg of onleesbaar

Elke weegschaal heeft een identificatieplaatje nodig, waarop onder meer een uniek serienummer (S/N) staat en een letter M (van Metrologie) – vergelijk het met het chassisnummer van je auto. Dit is wettelijk verplicht, dus draag goed zorg voor dit identificatieplaatje.

  • Niet doen:

o Was het identificatieplaatje niet te vaak of te hard. Schrob het niet af met een schuursponsje, gebruik geen sterke schoonmaakproducten en bespuit het niet met hogedruk – dat laatste is sowieso niet goed voor je weegschaal (zo waterdicht is deze niet, waardoor je de elektronica kan beschadigen).

o Trek het identificatieplaatje niet van je weegschaal.

  • Wel doen:

Wrijf zachtjes met een droge of vochtige doek over het identificatieplaatje. Of laat het zo als het niet vuil is. Je kan er eventueel een beschermend stukje doorzichtige folie overkleven om het te beschermen tegen vuil of wrijving.

Is het identificatieplaatje onleesbaar geworden? Of is het weg? Schakel dan hulp in van professionals: mail info@dibal.be of bel 093699045.

De waterpas van de weegschaal is kapot

Als de waterpas van je weegschaal niet meer werkt, mag je ze volgens de wet niet langer gebruiken. Een weegschaal moet namelijk pas staan om correct te wegen. Vaak is de enige oplossing een ander toestel kopen.

Preventief onderhoud (aangeraden)

Net als bij een auto, doe je best om de paar jaar een ‘klein onderhoud’ aan je weegschaal. Onze technieker controleert of alles nog werkt en stuurt bij waar nodig – zo gaat je toestel langer mee. Dit kan perfect in combinatie met een herijk, wat om de vier jaar moet gebeuren.

IJking/herijk om de vier jaar (verplicht)

De wet verplicht je om handelsweegschalen (waarmee je producten weegt om te verkopen) elke vier jaar te laten herijken. Dat moet gebeuren door een erkende keurinstelling, zoals Elektronic Service DIBAL België.

Heb je een onderhoud, herijk of nieuw weegtoestel nodig? Maak een afspraak via 093699045 of info@dibal.com. Of kom (na een seintje) langs op kantoor/in onze showroom (Warandelaan 6, 9230 Wetteren).