Deze allergenen moet je duidelijk vermelden op voorverpakte voeding

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. De ingrediënten waarvoor mensen het gevoeligst zijn, moet je duidelijk vermelden op het plaketiket of label van je voorverpakte voedingsmiddelen.


Dat is wettelijk verplicht in België, en in de hele Europese Unie.

Lijst van verplichte allergenen op voorverpakte voeding

Sinds december 2014 moet je klanten informeren over mogelijke allergenen in je voorverpakte voedingsmiddelen. De verplichte lijst telt 14 veelvoorkomende allergenen, die duidelijk op jouw label moeten staan:

  1. Glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen)
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Aardnoten
  6. Soja
  7. Melk
  8. Noten (zoals amandelen en hazelnoten, walnoten en cashewnoten, pecannoten en paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l
  13. Lupine
  14. Weekdieren

Van zodra een allergeen wordt gebruikt bij de bereiding of productie van een product (ongeacht de vorm of hoeveelheid) moet het op je plaketiket staan. Er zijn een paar uitzonderingen voor glutenbevattende granen, vis, soja, melk en noten: die vind je op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Werk je samen met leveranciers voor bepaalde voedingsmiddelen? Vraag hen om jou een ingrediënten- en allergenenlijst te bezorgen – ook zij zijn verplicht om die te voorzien. Zo kan je de allergenen gemakkelijk van hen overnemen.

Duidelijke vermelding van allergenen op voorverpakte voeding

Je moet alle allergenen vermelden in de ingrediëntenlijst. Ze moeten duidelijk te onderscheiden zijn van andere ingrediënten. Dit kan door ze te laten opvallen op een van deze manieren:

  • Vetgedrukt
  • In hoofdletters
  • Onderlijnd
  • In een andere kleur (niet mogelijk bij thermische printers)

Je programmeert dit gemakkelijk zelf in je weeg/etiketteermachine, of via de pc (als je beschikt over de juiste software of een specifiek programma).

Programmatie van ingrediënten en allergenen op je kleefetiket

Per voorverpakt voedingsmiddel moet je alle ingrediënten en allergenen opsommen op het etiket. Hiervoor heb je drie opties:

  1. Zelf programmeren via weeg/etiketteermachine Je typt alles handmatig in via het toetsenbord of touchscreen van je weegschaal/etiketteermachine.

  2. Zelf programmeren via computer Je typt (of kopieert) alles handmatig op je computer en verbindt die met je weegschaal/etiketteermachine. Hiervoor heb je specifieke software nodig (voor DIBAL-tostellen is dit bijv. het DFS-softwarepakket).

  3. Automatisch programmeren via computer
    Er bestaan programma’s, zoals QualityGuard, die het gemakkelijker maken om ingrediënten en allergenen op te lijsten (én up-to-date te houden). Zij bieden tegen betaling een database van producten waarvan alle ingrediënten en allergenen voor jou zijn opgelijst. Jij klikt aan welke producten in je voorverpakte bereiding zitten, en de applicatie lijst alle ingrediënten en allergenen op.


Meer etiketteringsvereisten voor voorverpakte voeding

Naast een lijst van allergenen, verplicht de wet je om de volgende zaken te vermelden op je plaketiket of label:

  • Productnaam: wettelijke benaming, gebruikelijke benaming of omschrijving
  • Ingrediëntenlijst, inclusief allergenen: specifieke benaming van alle ingrediënten die voorkomen in je product, in dalende volgorde van gewicht (van zwaar naar licht) met een duidelijke vermelding van de 14 meestvoorkomende allergenen (zie info hierboven)
  • Kwantitatieve vermelding van ingrediënten: hoeveelheid (in percentage) van benoemde of benadrukte voedingsmiddelen in de productnaam (bijv. percentage aardbeien in aardbeienconfituur)
  • Nettohoeveelheid: gewicht zonder verpakking
  • Minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum: > - Minimale houdbaarheidsdatum: hoelang het product zijn kleur, smaak en eigenschappen behoudt (‘ten minste houdbaar tot’) > - Uiterste consumptiedatum: voor levensmiddelen die snel bederven (< 2 weken) en een gezondheidsrisico inhouden als ze niet tijdig worden geconsumeerd (‘te gebruiken tot’)
  • Bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden: > - Bewaarvoorschriften: bijv. ‘koel bewaren’ of ‘droog en donker bewaren’ > - Gebruiksvoorwaarden (als het product moeilijk te gebruiken is zonder aanwijzing): bijv. ’20 minuten voor gebruik openen’
  • Naam en adres van verkoper: naam van het bedrijf waar het product wordt verkocht (ongeacht wie de fabrikant of verdeler is)
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst: meestal vrijwillig te vermelden, in sommige gevallen verplicht (bij gevogelte, rund-, varkens-, geiten- en schapenvlees; of in misleidende gevallen)
  • Alcoholgehalte: exacte gehalte (in percent) indien meer dan 1,2%
  • Bijkomende verplichte vermeldingen: in bepaalde gevallen

Je hoeft deze informatie alleen te vermelden in de taal van het grondgebied waar je verkoopt. In Vlaanderen dus in het Nederlands, in Wallonië in het Frans en in Brussel in beide talen.

Zie FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu voor meer informatie en details over wat er op je etikettering moet en mag.

Minder strenge etikettering voor niet-voorverpakte voeding

Bij niet-voorverpakte voedingsmiddelen moet je alleen de allergenen verplicht (kunnen) vermelden. Dit kan schriftelijk of mondeling, zolang de klant maar toegang heeft tot volledige en correcte informatie. Lees hier meer over de etikettering van allergenen bij niet-voorverpakte voedingsmiddelen.

Dit is trouwens wat de federale overheid verstaat onder niet-voorverpakte voedingsmiddelen: producten die worden verpakt ‘met het oog op onmiddellijke verkoop’, dus op het moment dat de klant ernaar vraagt. Meer info? Bekijk dit overheidsdocument of deze vragen en antwoorden.

Hulp bij de etikettering van je producten

Wil je hulp bij het instellen van je etikettering? Of heb je een label- of etiketteermachine nodig? Contacteer Elektronic Service DIBAL België, specialist in weegschalen en labelers.

We hebben onder meer deze labelmachines in ons aanbod:

enter image description here

enter image description here

enter image description here