Etikettering van voorverpakte en niet-voorverpakte voedingsmiddelen

Het verschil tussen voorverpakte en niet-voorverpakte voedingsmiddelen? Voorverpakte producten worden op voorhand afgewogen en klaargemaakt voor verkoop. Niet-voorverpakte producten weeg en verpak je pas op het moment dat je klant ze wil kopen, al zijn er uitzonderingen.

Daarnaast is er een verschil in hoe je de producten etiketteert: bij voorverpakte voeding moet je meer verplichte productinformatie vermelden op het kleefetiket dan bij niet-voorverpakte voeding.

Etikettering van niet-voorverpakte voedingsmiddelen

Wat zijn niet-voorverpakte voedingsmiddelen

Niet-voorverpakte voedingsmiddelen zijn alle ‘levensmiddelen die met het oog op de onmiddellijke verkoop worden voorverpakt’. Dat wil zeggen dat je ze op vraag van de klant afweegt en verpakt, zoals 5 schelletjes kaas of 100 gram americain.

Onder bepaalde voorwaarden, mag je producten vooraf verpakken en ze toch verkopen als niet-voorverpakte voedingsmiddelen. Dit zijn de vereisten:

  • Je moet het product verkopen binnen de 24 uur na de inpakdatum (zoals een brood)
  • Je moet kunnen bewijzen wanneer je het product hebt verpakt: door vermelding van de verpakkingsdatum of via een intern systeem

Is dit niet het geval? Dan vallen de producten onder de regelgeving van voorverpakte voedingsmiddelen en moet je meer informatie vermelden op je etikettering. Lees alle details over niet-voorverpakte voedingsmiddelen in het verklarend document van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Welke informatie moet je geven bij niet-voorverpakte voedingsmiddelen?

Bij niet-voorverpakte voedingsmiddelen ben je alleen verplicht om uitleg te geven over de aanwezigheid van allergenen als klanten hiernaar vragen. Dat kan mondeling of schriftelijk: via het aanwezige personeel of via een geschreven, geprint of online informatiedocument.

Je hoeft deze informatie dus niet op een verpakkingsetiket te drukken. Meer zelfs: voor niet-voorverpakte producten hoef je zelfs helemaal geen label te voorzien.

Toch betekent een productlabel vaak een meerwaarde:

  • Extra service voor je klanten: ze zien onmiddellijk wat er in de verpakking zit (zonder dat ze eerst alles moeten openmaken), wanneer het product is verpakt en hoe ze het best bewaren of gebruiken
  • Extra reclame voor je zaak: je kan je logo op je label drukken, waardoor je verpakkingen herkenbaar zijn
  • Traceerbaarheid van product en verkopers: met de vermelding van de verkoper op je label weet je perfect van wie welke verpakking is op de besteltoog, en als klanten terugkomen met een product kan je snel traceren wie wanneer de verkoop deed

Etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen

Wat zijn voorverpakte voedingsmiddelen?

Voorverpakte voeding wordt op voorhand afgewogen en klaargemaakt voor verkoop, zoals een afgesloten pot soep of een potje rijstpap. De verkoper heeft ze maar af te rekenen, of de klant neemt en betaalt ze zelf (zelfbediening).

Wat moet er op het etiket van voorverpakte voedingsmiddelen?

Voor voorverpakte voeding moet je heel wat meer informatie vermelden op het label zoals productnaam, ingrediënten (+ kwantiteit), allergenen, nettogewicht, houdbaarheids- of consumptiedatum, bewaar- of gebruiksvoorschriften, verkoper, plaats of land en alcoholgehalte. Lees hierover meer in het artikel ‘Deze informatie moet je duidelijk vermelden op voorverpakte voeding’.

De verplichte lettergrootte en hoeveelheid van informatie hangt af van de afmetingen van je etiket. Dit zijn de normen die de overheid vastlegde:

  • Lettergrootte bij etiketten waarvan de grootste zijde meer dan 80 cm² is: x-hoogte van minimaal 1,2 mm
  • Lettergrootte bij etiketten waarvan de grootste zijde minder dan 80 cm² is: x-hoogte van minimaal 0,9 mm
  • Informatievermelding bij etiketten waarvan de grootste zijde minder dan 10 cm² is: alleen verkoopsnaam, allergenen, nettohoeveelheid en houdbaarheidsdatum > als er geen plaats is voor een ingrediëntenlijst moet je klant dit op aanvraag kunnen krijgen

Wat met voorverpakte voeding verkocht via internet?

Als je voorverpakte voedingsmiddelen verkoopt op afstand, bijvoorbeeld via een webshop, moet je klant de verplichte informatie op voorhand kunnen zien (met uitzondering van data en lotnummer). Je moet deze informatie ook voorzien bij de levering van de producten.

Soorten labels/klevers voor etikettering

Labels en klevers bestaan in verschillende maten en kwaliteiten. Al onze labels zijn:

  • Bisfenolvrij: sommige andere labels bevatten de kankerverwekkende stof bisfenol
  • Diepvriesbestendig: zelfs bij extreme temperaturen blijven de klevers goed plakken en blijft de print perfect leesbaar
  • Vrijgegeven voor de voedingsindustrie: onze labels zijn zo veilig dat je ze in principe rechtstreeks op droge voeding mag plakken

Je kiest uit verschillende formaten, afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je erop wil zetten:

  • Kleine labels: van 50x40 mm tot 60x150 mm
  • Middelgrote labels: tot 102x300 mm
  • Grote labels: tot 600x500 mm

Handmatige en automatische label- of etiketteermachines

Een handmatige etiketteermachine drukt kant-en-klare labels die je zelf nog op je producten moet plakken. Bij een automatische etiketteermachine hoef je zelfs dat laatste niet meer te doen: je kan ze integreren in de productielijn, waardoor alles automatisch gebeurt.

Elektronic Service DIBAL België heeft onder meer deze labelmachines in haar aanbod:

enter image description here

enter image description here

enter image description here

Meer informatie of een demonstratie?

Bel 093699045 of mail info@dibal.be. Wij helpen je graag via telefoon, via mail of op afspraak in onze showroom (Warandelaan 6, 9230 Wetteren).